De schaal van Kardashev (type 0 – 6)

De schaal van Kardashev (type 0 – 6)

In zijn artikel ‘Cobra’s Contact Update’ van 18 maart 2018 verwijst Cobra naar de schaal van Kardashev. Hieronder de Nederlandse vertaling.

In 1964 kwam de Russische astrofysicus Nikolai Kardashev tot de conclusie dat beschavingen kunnen worden ingedeeld naar de totale hoeveelheid beschikbare energie. Hij definieerde drie niveaus van beschavingen op basis van hun vermogen om macht te gebruiken en te gebruiken. Deze zijn sindsdien uitgebreid met nog eens vier (in het licht van de steeds wildere speculaties voortgebracht door het trouwen met wiskunde en theoretische natuurkunde).

De Kardashev-schaal, zoals deze wordt genoemd, somt nu 7 niveaus van beschavingen op, gebaseerd op hun energieverbruik, en impliciet op hun technologische vooruitgang en omvang daarvan.

Aarde bij nacht

Type 0

Dit is een beschaving die de energie van de thuisplaneet gebruikt, maar nog niet tot het volledige potentieel.

Zoals je misschien al hebt geraden, zijn wij dit met onze goede oude menselijke zelven. We zitten momenteel ongeveer op 0.73 op de schaal van Kardashev. We gaan ervan uit dat we in ongeveer 100 jaar type I zullen bereiken, geven of nemen, afhankelijk van hoe snel onze technologie evolueert en hoe ijverig we ons voortplanten.

Type I

Dit is een beschaving die in staat is om de totale energie van haar thuisplaneet te benutten.

Dit is waar we naartoe gaan, of we het nu willen of niet. Het goede ervan zou zijn dat we een ultieme piek zouden bereiken, het slechte ervan is dat we dan snel meer energie hebben dan het aanbod is, omdat evolutie niet zo gemakkelijk kan worden gestopt. We zouden de aarde moeten verlaten en van andere planeten hun waarde moeten af tanken, of zelfs onze eigen ster rechtstreeks voor zijn kracht moeten ‘melken’.

Hoe dan ook, een type I-beschaving worden is over het algemeen een goede zaak. Althans in fictie.

Als een type I-beschaving zouden we in staat zijn de aarde volledig te beheersen. Misschien zelfs invloed hebben op het weer, vulkaanuitbarstingen en aardbevingen beheersen, invloed op de wereldwijde flora en fauna, geologische make-up, plaattektoniek, enz. Dat is best geweldig! Aan de andere kant zouden we alles moeten recyclen om uit te komen.

Type II

Dt is een interstellaire beschaving, die in staat is om de totale energieoutput van een ster te benutten.

Dit is de volgende fase in de evolutie van een beschaving en veronderstelt een niveau van technologische ontwikkeling die gigantische constructies en maximale efficiëntie mogelijk maakt. Hierbij kan je denken aan Dyson-structuren, gigantische constructies die bedoeld zijn om de energie van sterren te benutten.

Ik kan me voorstellen dat een type II-beschaving niet alleen deze megastructuren zou bouwen, maar ze ook zou bewonen en volledig zou controleren wat er van binnen gebeurt. Het zou de baan van alle planeten in dat systeem controleren, asteroïden en kometen op gemakkelijk kunnen ‘oogsten’ en in feite het hele zonnestelsel consumeren. Een intimiderende kracht om te zien.

dyson bol

Type III

Dit is een galactische beschaving, in staat om het hele sterrenstelsel te bewonen en de energie van het sterrenstelsel te benutten.

Hier wagen we ons aan echt sexy sciencefictiongebied. Of ben ik de enige die een rood hoofd en tintelingen van opwinding krijgt bij het je voorstellen van deze schaal van evolutie?

Een type III-beschaving zou de hele melkweg overspannen en tal van systemen koloniseren en besturen. Het zou in staat zijn om de energie-output van alle sterren in dat melkwegstelsel te benutten, op te slaan en te gebruiken . Een dergelijke beschaving zou planeten als bouwstenen gebruiken, planeten van het ene zonnestelsel naar het andere kunnen verplaatsen, zonnestelsels samenvoegen, sterren samenvoegen, supernova’s absorberen en zelfs sterren creëren. De melkweg is hun speeltuin en alles wat erin zit is speelgoed. Zelfs galactische kattenpoep, als deze per ongeluk is uitgegraven. Waarschijnlijk hier op aarde.

Type IV

Dit is een universele beschaving, in staat om de energie van het hele universum te benutten.

Deze beschaving zou supergalactisch zijn, in staat om door het hele universum te reizen en de energieopbrengst van verschillende, mogelijk alle, melkwegstelsels te consumeren. Denk eens aan de grootte van dit onroerend goed!

Het zou ook in staat zijn tot projecten van gigantische proporties, zoals het manipuleren van ruimte-tijd en sleutelen aan entropie, en zo op grote schaal onsterfelijkheid bereiken. Een in essentie onverwoestbare en hoogst utopische beschaving.

Multiverse_by_CryptFiend

Type V

Dit is een multiversumcultuur, in staat om de energie van meerdere universums te benutten.

Welkom bij de metafysica! Laat je gezond verstand thuis en tel je snaren voordat je naar binnen gaat.

Als kind van de in populariteit toegenomen snaartheorie, zou de type V-beschaving ongetwijfeld zijn eigen universum ontgroeien. Het zou ontelbare parallelle universums omspannen, en in staat om de structuur van de werkelijkheid te manipuleren.

Vind je dat in praktische termen moeilijk voor te stellen? Je bent niet alleen.Hier zijn we allemaal vrienden van elkaar. Wil je een koekje?

Type VI

Nog abstracter is de type VI-beschaving. Het type VI bestaat buiten tijd en ruimte, en is in staat universums en multiversums te creëren, maar ze ook net zo gemakkelijk te vernietigen. Qua concept is het vergelijkbaar met een godheid.

Het is moeilijk om je een verhaal voor te stellen met zo’n beschaving, omdat de perfectie en onverwoestbare aard ervan weinig conflictmogelijkheden zou bieden. Tenzij je, natuurlijk, een beschaving van het lagere type bent die erop wacht om te worden gekauwd, ingeslikt en verteerd door zo’n type VI-monster. Recept voor een para-versele tragedie.

Bron: http://www.veronicasicoe.com/blog/2014/04/the-kardashev-scale-0-to-6/

Vertaling FrankW

Geplaatst 19 maart 2018

Advertenties