CIA publiceert 13 miljoen pagina’s vrijgegeven documenten online, 18 januari 2018.

http://www.bbc.com: ‘CIA publiceert 13 miljoen pagina’s vrijgegeven documenten online’, 18 januari 2018.

In de Verenigde Staten heeft de Central Intelligence Agency (CIA) ongeveer 13 miljoen pagina’s vrijgegeven documenten online geplaatst.

De dossiers bevatten UFO-waarnemingen en paranormale experimenten uit het Stargate-programma, dat van oudsher van belang was voor complottheoretici.

Het publiceren gebeurde na langdurige inspanningen van voorstanders van vrijheid van informatie en een rechtszaak tegen de CIA.

Het volledige archief bestaat uit bijna 800.000 bestanden.

Voorheen waren ze alleen beperkt toegankelijk in het Nationaal Archief in Maryland.

Deze schat aan nieuwe informatie bevat ook papieren van Henry Kissinger, die staatssecretaris was onder de presidenten Richard Nixon en Gerald Ford, evenals enkele honderdduizenden pagina’s met betrekking tot inlichtingenanalyse en wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling.

Tot de meer ongebruikelijke dossiers behoren documenten uit het Stargate Project, waarin projecten in psychische vermogens en buitenzintuiglijke waarneming werden uitgevoerd.

Die omvatten verslagen van testen op Uri Geller in 1973, toen hij al bekend was en optredens gaf.

In de memo’s wordt gedetailleerd beschreven hoe Geller in staat was om in een andere kamer foto’s na te tekenen met wisselende – maar soms precieze – nauwkeurigheid, waardoor de onderzoekers schreven dat hij ‘op een overtuigende en ondubbelzinnige manier zijn paranormale waarnemingsvermogen demonstreerde’.

Andere ongebruikelijke dossiers bevatten een verzameling rapporten over vliegende schotels en de recepten voor onzichtbare inkt .

Hoewel veel van de informatie sinds halverwege de jaren negentig feitelijk openbaar ter beschikking was, was het zeer moeilijk toegankelijk.

De dossiers waren alleen beschikbaar op vier computers achter in een bibliotheek in het National Archief in Maryland, alleen tussen 09:00 en 16:30 uur.

Een informatiegroep, MuckRock, klaagde de CIA voor de rechter aan om de verzameling te uploaden , een proces dat meer dan twee jaar duurde.

Tegelijkertijd financierde journalist Mike Best meer dan $ 15.000 om de archieven te bezoeken en de dossiers één voor één af te drukken en publiekelijk te uploaden om daarmee druk uit te oefenen op de CIA.

“Door de documenten op CIA-kosten af te drukken en te scannen, kon ik ze gratis beschikbaar maken voor het publiek en het bureau een financiële prikkel geven om de database simpelweg online te zetten,” schreef Best in een blogpost .

In november kondigde de CIA aan dat het materiaal zou worden gepubliceerd en het volledige vrijgegeven CREST-archief is nu beschikbaar op de website van de CIA-bibliotheek via de link:

https://www.cia.gov/library/readingroom/collection/crest-25-year-program-archive

Bron: http://www.bbc.com/news/world-us-canada-38663522/

Vertaald door FrankW

Geplaatst 20 januari 2018

Advertenties