Iran, Pakistan, Palestijnen: Trump niet langer gekke Henkie, 4 januari 2018.

Elsevierweekblad.nl: Iran, Pakistan, Palestijnen: Trump niet langer gekke Henkie, door René van Rijckevorsel, 4 januari 2018.

De Amerikaanse president Donald Trump wordt door de westerse media graag neergezet als een onbesuisd type dat er maar wat op los twittert en zich niks aantrekt van diplomatieke conventies. Dat mag zo zijn. Maar als je goed kijkt, wordt er dezer dagen toch iets van een strategie zichtbaar in Trumps buitenlandpolitiek.

Die strategie zou kunnen zijn: de macht van verstandige krachten in de islamitische wereld vergroten, die niks op hebben met boze ayatollahs, terroristenondersteuners, haatpredikers en vlagverbranders die nu beeld en beleid in veel islamitische landen bepalen.

Zijn middel: de portemonnee.

Geen akkoord meer met Iran

In oktober 2017 liet Trump via het Congres het akkoord met Teheran van zijn voorganger Barack Obama (heel veel geld in ruil voor enige vertraging van het Iraanse atoomprogramma) on hold zetten. Niet heel raar. In het Iraanse parlement werd nog altijd ‘Dood aan Amerika’ gescandeerd. Iran verrijkte meer uranium dan toegestaan en inspecteurs kregen geen toegang tot nucleaire faciliteiten.

Ondanks de Amerikaanse miljoenen is Iran er economisch beroerd aan toe. Die situatie zal nog schrijnender worden als Amerika weer sancties gaat opleggen. De dollars die het land dankte aan het atoomakkoord, daar zag de bevolking al bar weinig van. Het geld vloeide vooral naar schimmige financiële constructies waar leger en regime achter schuil gaan, en naar terreurclubs over de grens, zoals Hezbollah in Libanon en Hamas in Gaza.

Trump is dezer dagen niet te beroerd om dat via Twitter in te wrijven:

Trump doet dat niet voor niets. In Iran is er een grote, uitstekend opgeleide, slimme middenklasse, die al bijna vier decennia niets opheeft met de mullahs in Teheran en de hoofddoekpolitie in de straten. Als met hen de lagere klassen ook in opstand komen, is de kans op een omwenteling niet uitgesloten.

Trump is wel goed met de Saudi’s

Terwijl hij Iran de duimschroeven aandraaide, haalde Donald Trump de banden aan met Irans aartsvijand Saudi-Arabië. Niet met geld maar door aandacht en aardige woorden, ouderwetse diplomatie dus. De Saudi’s hadden zich onder Obama vervreemd van de Verenigde Staten en waren onder meer nog fanatieker exporteur van de onverdraagzame islam geworden (wahabisme).

En zie: in Riyad had vorig jaar onder meer een paleiscoup plaats die de jonge Mohammed bin Salman veel macht gaf, mogen vrouwen opeens autorijden . De relatie met Amerika is weer opperbest.

Trump richt pijlen na Iran nu ook op Pakistan

Opmerkelijk is dat Trump zijn pijlen ook richt op Pakistan. Dat deed hij overigens al vijf jaar geleden, toen hij nog geen president was van de Verenigde Staten.

Pakistan heeft net als Iran een relatief grote, goed opgeleide middenklasse, die niks moet hebben van de opgewonden baardmannen die op vrijdagen Amerikaanse vlaggen in brand steken en daarmee het westerse nieuws halen. Die middenklasse heeft ook weinig met de Taliban en Al-Qa’ida, die al jaren worden gesteund en beschermd door de Pakistaanse machthebbers.

Trump beschuldigt de Pakistanen nu van ‘niets dan leugens en bedrog’ en zegt dat de Amerikanen gek zijn dat ze al meer dan 33 miljard dollar (27,5 miljard euro) hulpgeld naar het land hebben overgemaakt.

En ook de Palestijnen moeten dimmen van Trump

Trump heeft nog een offensief ingezet. Zo dreigt hij het hulpgeld aan de Palestijnen (237 miljoen euro, veel geld voor het ministaatje in spe) in te trekken, als ze blijven moeilijk doen. ‘Ze willen niet eens onderhandelen over een vredesverdrag dat er allang had moeten zijn’.

Eigenlijk zegt Trump: kappen met zeuren over Jeruzalem als Israëlische hoofdstad en terug aan de vredestafel. Anders kunnen jullie de salarissen niet meer betalen en kun je überhaupt geen aanspraak maken op een eigen staat.

Trump wil niet langer gekke Henkie zijn

Waarom vele miljarden in islamitische landen steken, die consequent Amerika belazeren, beledigen en aan het lijntje houden?

Donald Trump lijkt niet langer gekke Henkie te willen zijn. In de islamitische landen die niet meewerken en de boel blijven flessen, gaat de geldkraan dicht, is het nieuwe devies uit Washington. En daarnaast zullen de Amerikanen de verstandige middenklasse steunen in die landen die over zo’n middenklasse beschikken.

Bron: https://www.elsevierweekblad.nl/opinie/blog/2018/01/trumps-strategie-in-islamitische-wereld-573547/

Geplaatst: 7 januari 2018

Advertenties