De Juni Zonnewende: de langste en kortste dag van het jaar – Vandaag om 18:39 uur in Nederland (CEST)

De Juni Zonnewende: de langste en kortste dag van het jaar – Vandaag om 18:39 uur in Nederland (CEST)

De zonnewende van juni is de zomerzonnewende op het noordelijk halfrond en de winter zonnewende op het zuidelijk halfrond. De datum varieert tussen 20 juni en 22 juni.

june-solstice-illustrationDe Zonnewende van juni. (Niet op schaal)

De Juni Zonnewende voor Rotterdam, Nederland is op zondag, 21 juni 2015, 18:39 CEST  (Verander van plaats)

CEST staat voor Central Europe Standard Time, welke geld voor landen als Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, enzovoorts…

De Juni Zonnewende in Universal Coordinated Time is op zondag, 21 juni 2015, 16:39 UTC of Greenwich Mean Time (GMT).

Lokale tijden voor juni Solstice 2015 wereldwijd

Zonsopgang, zonsondergang en daglengte rond juni Solstice 2015

Dag en Nacht kaart voor juni Solstice 2015

Countdown to juni Solstice 2015 in Rotterdam, Nederland

Equinoxen en zonnewendes from 2000-2049

Zenith – Weg van de evenaar

Een zonnewende gebeurt als hoogtepunt de zon is op zijn verste punt van de evenaar. Op de juni zonnewende het zijn noordelijkste punt bereikt en de Noordpool van de aarde kantelt direct naar de zon, op ongeveer 23,5 graden. Het is ook wel bekend als de noordelijke zonnewende, omdat het doet zich voor wanneer de zon recht boven de Kreeftskeerkring in het noordelijk halfrond.

11 feiten over de juni Solstice

Betekenis van Solstice
‘Solstice’ (Latijn: “solstitium”) betekent ‘de zon stoppen’. Het punt op de horizon waar de zon lijkt te stijgen en zet, stopt en keert richting na deze dag. Op de zonnewende, gaat de zon niet precies stijgen in het oosten, maar stijgt tot het noorden van oosten en gaat naar het noorden van het westen, wat betekent dat het zichtbaar is in de lucht voor een langere periode van tijd.

Hoewel de juni zonnewende markeert de eerste dag van de astronomische zomer, het is meer gebruikelijk om meteorologische definities van de seizoenen te gebruiken, waardoor de zonnewende midzomer of midwinter.

stonehenge-june-solstice

Stonehenge in Engeland. © bigstockphoto.com / dubassy

Solstices in Cultuur
In de loop der eeuwen is de juni zonnewende inspireerde talloze festivals, midzomer feesten en religieuze feestdagen .

Een van ’s werelds oudste bewijs van de Summer Solstice’s belang in de cultuur is Stonehenge in Engeland, een megalitische structuur die duidelijk markeert het moment van de juni Zonnewende.

In het zuidelijk halfrond, waar de juni zonnewende staat bekend als de kortste dag van het jaar, markeert het de eerste dag van de astronomische winter, maar het midden van de winter in de meteorologische voorwaarden.

Middernacht Zon of Poolnacht?
Op de juni zonnewende, is de middernachtzon gedurende de nacht zichtbaar (als het weer het toelaat), op alle gebieden van net ten zuiden van de poolcirkel tot de Noordpool.

Tijden voor zonsopgang en zonsondergang

Aan de andere kant van de planeet, ten zuiden van de Antarctische Cirkel is er een Poolnacht, wat betekent dat er geen zonlicht op alle, op de juni Zonnewende.

Zonnewende data variëren
De juni Zonnewende data variëren. Bijvoorbeeld, het is op 21 juni 2015, maar in 2016 op 20 juni. Een zonnewende op 22 juni zal tot 2203 niet plaatsvinden. De laatste keer dat er een 22 juni zonnewende was gaat terug naar 1971.

De verschillende data van de Zonnewende zijn voornamelijk te wijten aan het kalender systeem – de meeste westerse landen hebben de Gregoriaanse kalender, die 365 dagen in een normaal jaar heeft en 366 dagen in een Schrikkeljaar .

Een tropisch jaar, de tijd die het de aarde kost om een volledige baan om de zon te maken, is ca. 365.242199 dagen, maar dit verschilt enigszins van jaar tot jaar als gevolg van de invloed van andere planeten. De exacte orbitale en dagelijks roterende beweging van de aarde, zoals de “wobble” in de aardas (precessie van de equinoxen), draagt ​​ook bij aan de veranderende data van de Zonnewende.

equinoxes-and-solstice

Equinoxen en Zonnewenden

Overgang naar andere seizoenen

Na de juni Zonnewende, volgt de zon in het noordelijk halfrond elke dag een steeds lager en lager pad door de lucht tot hij op het punt bereikt waar de lengte van het daglicht ongeveer 12 uur en acht tot negen minuten is, in gebieden die zich ongeveer 30 graden noord of ten zuiden van de evenaar bevinden.

Gebieden op 60 graden ten noorden of ten zuiden van de evenaar hebben voor ongeveer 12 uur en 16 minuten daglicht. Dit geldt voor het september Equinox, de Herfst Equinox op het noordelijk halfrond.

De aarde beweegt niet met een constante snelheid in zijn elliptische baan. Daarom zijn de seizoenen niet van gelijke lengte: de tijd die de zon neemt om van de maart Equinox tot aan de juni Zonnewende, naar de Equinox van september, tot aan de december Zonnewende, en weer terug naar de maart Equinox zijn respectievelijk ongeveer 92,8; 93,6; 89,8 en 89,0 dagen.

De troost voor het noordelijk halfrond is dat de lente en de zomer langer duren dan de herfst en winter.

Bron: http://www.timeanddate.com/calendar/june-solstice.html

Vertaling:  Frank W  zielsvreugde@live.nl

Advertenties