‘Venus en haar ‘Roos’ patroon – Venus en het getal 5…’, 12 juni 2014 – deel 2

‘Venus en haar ‘Roos’ patroon – Venus en het getal 5…’, 12 juni 2014

(Vervolg van deel 1)

SUPERIEURE EN INFERIEURE CONJUNCTIES
In de tabel hierboven zie je telkens om en om een conjunctie tussen de Zon met een Venus die retrograde (Rx) is, en met een Venus die rechtlopend of Direct (D) is. Elke conjunctie met een retrograde Venus wordt een Inferieure conjunctie genoemd, en elke conjunctie met een directlopende Venus wordt een Superieure conjunctie genoemd. De inferieure conjuncties vinden plaats als Venus tussen de Aarde en de Zon in staat (dus het punt het dichtst bij de Aarde), inferieur verwijst hier naar het woord “binnen”. Omgekeerd, alle superieure conjuncties vinden plaats als Venus zich aan de andere zijde van de Zon bevindt, zo ver mogelijk van de Aarde, en de Zon tussen de Aarde en Venus in staat, bijna als een Volle Maan fase van Venus maar dan met de Zon als middelpunt.

‘Volle Maan fase = superieur”Ven -D “Nieuwe Maan fase = inferieur” Ven Rx

Inderdaad kunnen inferieure conjuncties als een NIEUWE FASE gezien worden van de Zon/Venus cyclus, en superieure conjuncties als een soort VOLLE MAAN fase. Eindelijk hebben we dan ook een Venus-cyclus, met een conjunctie, eerste kwartier, oppositie en laatste kwartier, hetgeen normaal gesproken natuurlijk niet voorkomt als we uitgaan van geocentrische astrologie en Venus altijd relatief dichtbij de Zon zien staan in de horoscoop. Maar Venus draait dus wel cyclisch om de Zon heen!

De Zon-Venus conjunctie van 2004 (en 2012)

Op 8 juni 2004 vond er een zeldzame Zon-Venus conjunctie plaats op 17.54 Tweelingen. Dit is namelijk een conjunctie waarbij Venus tevens dezelfde declinatie heeft als de Zon, en dus letterlijk voor de Zon schuift. Venus is van ons perspectief uit te klein om een eclips te veroorzaken, dat kan alleen de Maan als deze voor de Zon schuift, maar deze aanraking van Venus en de Zon is tamelijk zeldzaam, en komen eens in de ruim 120 jaar voor (en dan twee keer achter elkaar, de volgende keer in 2012). Venus heet dan CAZIMI te zijn. De Zon bevindt zich op 22N53, en Venus op 22N42. Mars en Saturnus bevinden zich op dezelfde breedteparallel, op resp 23N08 en 22N29. Maar in de horoscoop hierboven kun je zien dat ze qua lengte in de dierenriem niet conjunct lopen, Venus echter wel. Dus Venus maakt zowel qua lengte (de positie in de dierenriem) als qua breedte (de declinatie) een “hit” met de Zon, een extra stevige conjunctie dus! Venus loopt retrograde, en dat wijst op een nieuwe Zon-Venus cyclus, die van binnenuit (retrograde) gestart wordt op 8 Juni. De symboliek van de 18e graad van Tweelingen wijst erop, dat als het hart open is, het toch nog altijd mogelijk is om met een aantal mensen wel te kunnen communiceren, ook al kun je je bij innerlijke groei als een vreemde eend in de bijt van de hele wereld voelen. Niemand is echt ooit alleen op het spirituele pad. Er zijn altijd mensen die je wel begrijpen, meer nog vanuit de laag van wijsheid, dan vanuit de laag van woorden. (Rudhyar, Mandala).

Op deze website hieronder kun je overigens de prachtigste animaties vinden van deze Zon/Venus conjunctie alsmede van de cycli van Zon-Venus in groter verband

http://www.lunarplanner.com/HCpages/Venus.html

DE ZICHTBAARHEID VAN VENUS IN 1 VOLLEDIGE CYCLUS VAN ZON VENUS CONJUNCTIE TOT ZON/VENUS CONJUNCTIE

In een lezing van de Britse astroloog Bernard Eccles bij de Engelse Faculty of Astrological Studies (Summerschool, Oxford, 2002) kregen we een overzicht van de daadwerkelijke zichtbaarheid van Venus, waarbij hij de cyclus begon met de zogenaamde “Volle Maan” positie (de superieure conjunctie) in plaats van de inferieure conjunctie en de “Nieuwe Maan” positie, maar dat komt omdat hij puur astornomisch naar deze cyclus keek en de astrologie ervan er niet bij betrok. Voor het gemak neem ik de cyclus hierbij over en reken ik hem niet opnieuw uit:-)

Superieure Zon-Venus conjunctie (apogeum) start Venus onzichtbaar
Eerste zichtbaarheid (Heliacal rising) 21,9 dagen (avondster) Venus loopt voor op de Zon (Venus Hesperus) en is elke avond hoger in de hemel zichtbaar gedurende 200 dagen
Maximale elongatie (Oost) 221,2e dag Hoogste punt van Venus, gaat hierna 67 dagen naar beneden aan de hemel
Venus Stationair SRx (gaat retrograde lopen) 270,9e dag (Gaat 42 dagen Rx lopen)
Laatste zichtbaarheid (Heliacal setting) 288,5e dag
Inferieure Zon-Venus conjunctie (perigeum) 292e dag (= 9-10 maanden verder) onzichtbaar
Eerste zichtbaarheid (heliacal rising) 295,5e dag, ochtendster Venus Lucifer: ze zit achter de zon, en is elke ochtend voor zonsopgang steeds hoger aan de hemel (gedurende 67 dagen)
Venus Stationair Direct (gaat weer recht lopen) 313,1e dag (Venus liep gedurende 42 dagen Rx)
Maximale elongatie (West) 362,8e dag hoogste punt, gaat nu 200 dagen naar beneden
Laatste zichtbaarheid (heliacal setting) 562e dag (ochtendster)
Superieure Zon/Venus conjunctie (apogeum) 583,9 dagen (= 9-10 maanden na vorige inferieure conjunctie, ca 19 maanden na vorige superieure conjunctie) onzichtbaar
Advertenties